spot_img
HomeVoor scholen en verenigingen

Voor scholen en verenigingen

Op deze pagina vindt u informatie hoe u de ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent naar uw school of evenement haalt en hoe zelf een les kunt organiseren rondom het thema slavernij op Curaçao.

Haal de ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent naar school

De ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent is beschikbaar voor scholen en verenigingen in Curaçao en Nederland. De tent geeft informatie over onderzoek naar de slavernijgeschiedenis van Curaçao en is gecombineerd met een aantal spelelementen, zodat kinderen er actief mee aan de slag kunnen.

De tent is geschikt als onderdeel van een grotere activiteit rondom het slavernijverleden of Antilliaanse geschiedenis. Ook is de ruimte in de tent geschikt voor aanvullende activiteiten, zoals bijvoorbeeld een verhalenverteller, muziek, Curaçaose hapjes.

Praktische informatie

  • De tent is geschikt voor leerlingen vanaf de bovenbouw basisschool.
  • De ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent kan zowel buiten als binnen worden opgezet, voor de complete tent is ongeveer 36 vierkante meter nodig. De tent kan door vier mensen binnen een half uur opgezet worden.
  • De tent is beschikbaar met informatieschermen, een grondkaart van Curacao, vlaggen en t-shirts/materiaal voor de begeleiding. Voor stoelen, tafels om aan te tekenen, stiften en geprint tekenpapier en omschrijvingen dient de school of vereniging zelf te zorgen.
  • Voor het reserveren van de ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent op Curaçao of voor een afspraak voor een bezoek aan het Nationaal Archief Curaçao neemt u contact op via de website of u belt: 599 (9) 461 - 4866.
  • Huur van de tent en de bijbehorende materialen kost niets. Welk kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het vervoer en eventuele extra inzet van begeleiding.

Suggestie voor een opzet van een les

De tekenopdracht die op deze website staat kan goed gebruikt worden als les in combinatie met een bezoek van de ‘Erfgenamen van Esperanza’ tent op school of een bezoek van de klas aan het Nationaal Archief Curaçao.

Deze tekenopdracht is geschikt om klassikaal te doen. Het materiaal voor de tekenopdracht kunt u downloaden van de pagina. De les kan uitgevoerd worden in drie stappen.

Als eerste stap lezen de kinderen de beschrijving van het uiterlijk en het leven van Maria Olaria of Martis Fidaal door. Dan kan klassikaal besproken worden welke lastige woorden er in de tekst zitten en kan hun voorkennis geactiveerd worden: wat weten de kinderen al over slavernij?

Als tweede stap maken de kinderen ieder voor zich een tekening van Maria Olaria of Martis Fidaal.

Als derde stap vertellen de kinderen over hun tekening: waarom hebben ze Maria Olaria of Martis Fidaal zo getekend? Wat viel ze op aan de beschrijving? Dit kan het begin zijn van een gesprek over het leven van mensen in slavernij. Daarbij kunnen vragen aan bod komen zoals: Hoe denk je dat het leven van mensen in slavernij was? Waarom zouden Maria Olaria of Martis Fidaal gevlucht zijn? Wat vind je zelf van slavernij?

De beschrijvingen van het uiterlijk van Maria Olaria en Marits Fidaal is gebaseerd op het ‘Register van Weggelopene slaven’, waarin het signalement werd opgeschreven van mensen die uit slavernij waren gevlucht. De beschrijving van hun leven is vooral gebaseerd op het slavenregister van Curaçao. Beide registers zijn in het Nationaal Archief Curaçao. Het slavenregister is ook online te raadplegen via: https://www.nationaalarchief.cw/api/picturae/slavenregister/persons